Er zijn asielzoekers met en zonder een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd.
Een asielzoeker zonder verblijfsvergunning mag in Nederland werken.
De asielaanvraag moet dan minstens 6 maanden in behandeling zijn.
Werken kan alleen als de werkgever een tewerkstellingsvergunning (TWV) heeft. Je kunt een tewerkstellingsvergunning aanvragen op de site van het UWV.
Onder de kop: waar moet ik verder rekening mee houden, vertellen wij je meer over de tewerkstellingsvergunning.
Er is geen beperking in het aantal weken dat een asielzoeker per jaar mag werken.
Anders dan voor statushouders en Oekraïners zijn er geen fiscale voordelen.
Voor hulp bij de integratie van een asielzoeker op de werkvloer kun je onder andere terecht bij Vluchtelingenwerk. Zij geven trainingen en bieden coaching voor de asielzoeker.
Ga hiervoor naar deze pagina van Vluchtelingenwerk.
Als je een asielzoeker in dienst hebt via een uitzendbureau, kun je hen ook om hulp vragen.
Ga voor meer tips over taaltraining en begeleiding naar de kop: hoe ga je om met taal en cultuurverschillen?
Als een asielaanvraag 6 maanden in behandeling is, kun jij als werkgever een zogenoemde TWV (tewerkstellingsvergunning) aanvragen voor de asielzoeker. Een asielzoeker met een TWV mag het hele jaar door werken. Er zijn geen beperkingen opgelegd met maximum aantal weken per jaar of uren per dag. De formele stappen hiervoor voor de werkgever behandelen we hieronder, onder de kop “Wat zijn de formele stappen voor het aannemen van nieuwkomers?”
De asielzoeker heeft een BSN-nummer nodig om een bankrekening te openen. Dit is nodig voor het salaris en zodat de werkgever loonbelasting kan afdragen. Op dit moment duurt het lang voordat asielzoekers een BSN-nummer krijgen. Asielzoekers kunnen voorrang vragen bij het COA als zij een bevestiging hebben van het UWV dat de tewerkstellingsvergunning is aangevraagd.
De formele verplichtingen voor de werkgever behandelen we verder onder de kop “Wat zijn de formele stappen voor het aannemen van nieuwkomers?”
Een asielzoeker heeft recht op hetzelfde loon als een Nederlander. Het UWV controleert bij de beoordeling van de TWV of de werkgever zich daaraan houdt.
Het kan gebeuren dat een asielzoeker moet verhuizen. Dit kan verschillende redenen hebben:
- starten met een nieuwe fase in de procedure (na de algemene asielprocedure verhuizen ze bijvoorbeeld van de procesopvanglocatie naar een azc of naar een locatie voor terugkeer)
- verblijven in een opvanglocatie die sluit, bijvoorbeeld als er minder asielzoekers ons land binnenkomen of als de bestuursovereenkomst met de gemeente afloopt
- dienen een verzoek in om te verhuizen, bijvoorbeeld naar een azc waar familie verblijft
- gaan voor extra begeleiding naar de intensief begeleidende opvang of de handhaving en toezichtlocatie
Ons advies is om in gesprek te blijven met een medewerker van de opvanglocatie, waar je medewerker is gehuisvest. Mogelijk kan het arbeidscontract worden meegenomen in de overwegingen die bij de bepaling van de locatie een rol spelen.
Krijgt een asielzoeker een verblijfsvergunning ‘asiel voor bepaalde tijd’ van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)? Dan krijgt de asielzoeker als vergunninghouder dezelfde rechten en plichten als Nederlanders. Deze persoon kan aan het werk in loondienst of als zelfstandige. Deze persoon kan ook kiezen voor zelfstandig ondernemerschap.
Meer weten?
Neem contact met ons op.Wat zijn de formele stappen voor het aannemen van nieuwkomers?
De werkgever moet een tewerkstellingsvergunning (TWV) bij het UWV aanvragen.
Met de aanvraag TWV stuurt de werkgever een kopie mee van de concept arbeidsovereenkomst met handtekening werkgever.
Naast de algemene voorwaarden gelden de volgende voorwaarden bij het aanvragen van een werkvergunning voor betaald werk door de overige groep asielzoekers:
- De aanvraag voor asiel is minimaal 6 maanden in behandeling bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
- Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) biedt de asielzoeker opvang.
- De asielzoeker heeft een geldig Vreemdelingen Identiteitsbewijs (W-document).
- Het loon is marktconform. Dat betekent dat het loon normaal is voor het werk dat de asielzoeker met deze kennis en ervaring gaat doen.
Je kunt ook het UWV om hulp vragen. Het UWV speelt een rol in het verstrekken van tewerkstellingsvergunningen (indien vereist). Zij helpen bij het controleren van de voorwaarden voor tewerkstelling van een asielzoeker.
Over het W-document: Dit is een vreemdelingenidentiteitsbewijs (type W) voor asielzoekers. Zij kunnen met dit document hun identiteit, nationaliteit en het rechtmatig verblijf in Nederland aantonen. Een W-document wordt afgegeven aan vreemdelingen die in Nederland asiel hebben aangevraagd, maar nog geen definitieve beslissing op hun aanvraag hebben ontvangen.
De asielzoeker moet minimaal zes maanden in Nederland en in de asielprocedure verblijven.
De asielzoeker heeft een BSN-nummer nodig om een bankrekening te openen. Dit is nodig voor het salaris en zodat de werkgever loonbelasting kan afdragen. Er zijn gevallen waarin een werkgever een contract kan maken als een asielzoeker nog geen BSN heeft. De asielzoeker moet dan een Yoursafe account hebben bij het COA.
Het advies is om in dergelijke gevallen contact te zoeken met een medewerker van het COA om te bespreken of dit mogelijk is. Het hangt namelijk af van het type Yoursafe account dat de asielzoeker heeft. Voor informatie over het aanvragen van een BSN en het Yoursafe account kun je de asielzoeker verwijzen naar een medewerker van het COA of naar deze pagina van Refugeehelp.
Statushouders en asielzoekers die langer dan 6 maanden in Nederland kunnen zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Zij ontvangen dan hun burgerservicenummer (BSN) en kunnen persoonlijke zaken regelen zoals het openen van een bankrekening.
Op dit moment duurt het lang voordat asielzoekers een BSN-nummer krijgen. Asielzoekers kunnen voorrang vragen bij het COA als zij een bevestiging hebben van het UWV dat de tewerkstellingsvergunning is aangevraagd. De werkgever die de TWV aanvraagt ontvangt deze bevestiging van het UWV na de aanvraag.
Asielzoekers met een inkomen betalen een eigen bijdrage aan het COA voor de opvangkosten. De persoon mag 25% van de inkomsten houden, tot maximaal €269 per maand. Verdient iemand meer dan het bedrag dat aan het COA betaald moet worden? Dan mag deze persoon de rest van de inkomsten houden.
Het is niet mogelijk voor asielzoekers om stage te lopen of te werken op een werkervaringsplek.