Thema's
- Instroom
De gezelschapsdierenbranche bestaat uit fabrikanten, groothandel, dierenspeciaalzaken, tuincentra en landwinkels met een afdeling dier, dierenpensions, trimsalons, hondenscholen, hondenuitlaatservices. Daarbij gaat het om het produceren, verhandelen en verzorgen van dieren, benodigdheden en voeders.
Na de coronaperiode is te merken dat de hoeveelheid gehouden dieren in Nederland fors is toegenomen. Daardoor heeft de de branche financieel gezien geen slechte jaren gehad. De inflatie, energiecrisis, oorlog, de veranderende (economische) machten en stijgende lasten zetten de branche echter onder druk. Enerzijds wordt een huisdier als ‘luxe’ gezien, anderzijds als gezinslid waar de huisdiereigenaar veel voor over heeft.
Van een (te) krappe arbeidsmarkt heeft de branche dierenspeciaalzaken nog niet veel last. Toch beginnen de eerste verhalen van concurrentie om personeel met andere branches al de kop op te steken.
omdat mensen graag met dieren werken
in deze heel diverse branche
De branche is enorm divers en kent vele nichemarkten. Arbeidsmarktonderzoek is dan ook nooit volledig. In de jaren 2020 en 2021 is het aantal huisdieren enorm gegroeid, na jaren van gestage daling. Het onderwijs lijkt mee te bewegen; na een daling in inschrijvingen binnen het groen onderwijs zien wij nu weer een stijging.
Een trend is schaalvergroting van de dierenspeciaalzaak (alles onder 1 dak). De verwachting voor de dierenspeciaalzaken is dat het totaal aantal fysieke vestigingen langzaam verder terug zal lopen, maar dat het aantal vierkante meters gelijk blijft of zal groeien. Personeel dat vrijkomt zal naar verwachting eenvoudig nieuw werk vinden binnen de branche.
Meer informatie over de arbeidsmarkt van de dierspeciaalzaken is te raadplegen via het dashboard van Retail insiders.
Om aan de slag te gaan in deze branche is geen minimale opleiding vereist, al is een mbo-diploma vaak de standaard.