Thema's
- Instroom
Subbranche: olie- en gasbedrijven
Zonder de olie- en gasindustrie zou ons dagelijks leven er heel anders uitzien. De producten van deze branche zijn essentieel voor onze moderne samenleving. Ze leveren de energie die onze industrieën laat draaien en onze huizen verwarmt, de brandstoffen waarmee wereldwijd goederen en mensen worden getransporteerd en grondstoffen voor een breed scala aan producten die niet meer weg te denken zijn uit ons leven.
Er zijn drie hoofdbranches in de olie- en gasindustrie: upstream, midstream en downstream.
De upstream-branche richt zich op het opsporen en winnen van olie en gas. Dit wordt ook wel aangeduid als exploratie en productie (E&P). Eenvoudig gesteld verzorgt de midstream-branche de verwerking, het transport en de opslag van aardolie en aardgas na winning. Deze branche vormt de cruciale schakel tussen de upstream-branche en de downstream-branche. De downstream-branche is het laatste schakel in de keten van de olie- en gasindustrie. Deze branche richt zich op het raffineren van de ruwe aardolie en het verwerken/zuiveren van aardgas (& LNG) en de verkoop en distributie van de verschillende eindproducten die hiermee worden gemaakt. Deze eindproducten zijn bijvoorbeeld LPG (vloeibaar petroleumgas), benzine, diesel, vliegtuigbenzine, kerosine, kunststoffen, smeermiddelen, asfalt en dergelijke.
banen
offshore-banen
Nederland is een aardgasland. Binnen de EU is Nederland de grootste producent van aardgas. Ook spelen we een hoofdrol bij de levering van aardgas: Nederland als gasrotonde. Nederland heeft een complete infrastructuur ingericht voor de productie, transport, opslag en doorvoer van aardgas. Daarmee hebben we een strategische positie verkregen.
Werkenden in de branche
De olie- en gasindustrie is belangrijk voor onze werkgelegenheid: de branche zorgt alleen al in Nederland voor zo’n 16.500 banen. Daarbij gaat het om mensen op de productielocaties, onderzoekers en technisch ontwerpers, maar ook om banen bij de toeleveringsbedrijven, de havens en bijvoorbeeld in de bouw van installaties en offshore platforms. In de Nederlandse Oil & Gas branche werken ruim 3.000 mensen. Bij toeleveringsbedrijven zijn dat er nog eens 3.200 en de offshore-aannemers bieden werkgelegenheid aan zo’n 10.000 personen.
De huidige top 3 functies in de olie en gas branche zijn: project engineer (de spil tussen de projectmanager en de technische disciplines die betrokken zijn bij een project), process engineering (richt zich op het ontwerp, de bediening, de controle en de optimalisatie van chemische, fysische en biologische processen) en maintenance engineer (is verantwoordelijk voor het in optimale staat houden van energiecentrales en -installaties).
Banen van de toekomst in deze branche zijn: Fracking Engineer, Engineer voor de geothermische branche, Geoloog, Hydroloog en Milieuwetenschapper/milieu-engineer.
De branche kampt met een tekort aan gekwalificeerd personeel. Dit tekort wordt veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder: de vergrijzing van de beroepsbevolking en de toenemende complexiteit van de branche (vanwege technologische ontwikkelingen). Als gevolg van dit tekort zijn er een aantal krapteberoepen. Krapteberoepen zijn: engineers, technici, machinisten en projectmanagers.
De technische professionals gericht op onderhoud en reparatie in de offshore olie- en gasindustrie zijn goed inzetbaar voor operations & maintenance in offshore wind. Ze hebben veel skills / kwaliteiten die onderhoudstechnici nodig hebben in offshore wind. De MBO-opleiding AOT (algemene operationele techniek; niveau 4) is zeer passend en relevant voor beide branches.
Mbo-opleiding: Olie- en gas Natin opleiding.
Meer informatie over de olie- en gasbranche is te vinden bij ElementNL.nl