Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Offshore industrie

Branche

Energie
Waterbedrijven

Subbranches: fossiele energie & offshore wind

Algemene informatie

Offshore is de activiteit die plaatsvindt op enige afstand van de kust, meestal gericht op exploratie en winning van olie, gas, windenergie en aquacultuur. De Nederlandse Offshore Energie toeleveringsindustrie branche omvat toeleveranciers in de upstream olie-, gas, offshore renewable en mariene energie industrie.

In deze branche zijn er zowel multinationals als mkb-bedrijven. Ze zijn actief  met activiteiten op het gebied van: Engineering & Consultancy, Constructie & Fabricage, Plant & Equipment, Contracting & Installatie, Exploratie & Productie en Personeel & HSE, voor zowel offshore upstream olie- en gas als offshore renewables (wind-, mariene- en drijvende zonne-energie). De Nederlandse Offshore Energie toeleveringsindustrie behoort tot de top 5 van de wereld.

Nederland heeft de ambitie om in 2050 70 gigawatt windenergie te realiseren. Dat is bijna de helft van alle energie die Nederland verbruikt. Bij de offshore energie industrie is sprake van een zich sterk ontwikkelende thuismarkt. De Nederlandse offshore branche is ook actief in de bouw en het onderhoud van windparken op andere continenten.

De expertise in de Nederlandse offshore energie is ook een exportproduct. Naast de Noordzee wordt nadrukkelijk gekeken naar marktkansen bij grote nationale windenergieambities in onder meer Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Vietnam en de VS. Een andere subbranche is de zogeheten mariene energiewinning. Tot slot is bij plannen voor de afvang en opslag van CO2 een duidelijke link met offshore engineering. De bedrijven in de offshore energie industrie leveren diensten in de hele supply chain met activiteiten op het gebied van Engineering & Consultancy, Constructie & Fabricage, Plant & Equipment, Contracting & Installatie, Exploratie & Productie en Personeel & HSE (Health, Safety & Environment).

De branche heeft enkele grote wereldspelers en kleinere gespecialiseerde bedrijven die specifieke dienst of producten leveren. De meeste toeleverende bedrijven en organisaties in de Offshore Energie Industrie zijn aangesloten bij de branchevereniging IRO.

Thema's

Thema's

  • Instroom
  • Uitstroom
  • Doorstroom

Bijzonderheden

2.000 - 2.500

Experts in olie- en gasbranche in NL werkzaam

3600 FTE

In 2030 nodig

Op het Nederlandse deel van de Noordzee nemen de olie- en gasactiviteiten af (op het Nederlandse deel van de Noordzee zijn op dit moment circa 2.000 tot 2.500 experts in de olie- en gasbranche werkzaam), tegelijkertijd wordt de capaciteit voor energieopwekking uit wind op zee fors uitgebreid de komende 10 jaar.

Waar de banen in de traditionele offshore op de Noordzee verdwijnen, zal de vraag van ‘wind op zee’ steeds groter worden. Een analyse schat de werkgelegenheidseffecten voor Nederland in het basisscenario op 1000 – 1200 FTE, gerelateerd aan installatie en onderhoud. Daarbij zijn elk jaar ongeveer 125 mensen nodig omdat mensen met pensioen gaan of een baan vinden buiten de branche.

Voor de groei in de productie van capaciteit voor windenergie op zee zijn 2800 FTE in 2020 tot 3600 FTE in 2030 nodig. Onderzoek toont aan dat dat jobswitching en omscholing tussen de verschillende branches een aantal belangrijke obstakels kent. De belangrijkste zijn de kosten van omscholing, het grote verschil in arbeidsvoorwaarden (in de olie- en gasindustrie wordt aanzienlijk meer verdiend dan in de offshore wind) en toegang tot de arbeidsmarkt.

Beroepeninformatie

Eigenschappen

  • Flexibel
  • Nauwkeurig werken
  • Resultaatgericht
  • Technisch inzicht
  • Vakdeskundig werken
  • Veilig werken
  • Zelfstandig

Krapteberoepen

  • Monteur
  • Onderhoudsmonteur
  • Operator
  • Projectleider
  • Technisch specialist

Instroom en opleiding

Je kunt in deze branche werken op bijvoorbeeld een gasproductieplatform of onderhoud plegen aan windparken op zee. De offshore energie industrie richt zich meer en meer op het leveren van schone energie, dus windparken op zee, waterstofproductie etc. Deze ontwikkelingen vragen om meer technisch opgeleid personeel. Er zijn ook banen bij bedrijven die producten of diensten leveren voor de offshore energie branche. Afhankelijk van de functie moet je in het bezit zijn van een technische opleiding op mbo-, hbo- of wo-niveau. Daarnaast moet je, afhankelijk van de functie, ook specifieke offshore trainingen volgen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de veiligheidstraining HUET (Helicopter Underwater Escape Training) of VCA (een training over Veiligheid, Milieu en Gezondheid).

Er zijn verschillende opleidingen en functies in deze branche:

  • Je kunt een mbo-opleiding tot schilder volgen als je aan de slag wil als Painter bij een offshore bedrijf.
  • Een opleiding mbo of hbo Engineering is ook een groot pluspunt. Vooral als je wilt werken als Driller of met machines wil gaan werken binnen een offshore functie.
  • Sommige olieplatform opleidingen kan je binnen een paar dagen op je werk halen. Zoals het Crane Operator Offshore Certificaat. Dit zijn olieplatform opleidingen die slechts vijf dagen duren. Maar met dit certificaat mag je wel aan de slag als assistent crane operator.
  • Offshore werken zonder diploma is mogelijk, maar je hebt wel een VCA certificaat nodig om op een boorplatform te kunnen werken. Dit certificaat kun je behalen door een VCA cursus te volgen.

Trainingen en opleidingen

Vacatures

Opleidingsniveau

Opleidingsniveaus

  • Geen startkwalificatie
  • Hbo-niveau
  • Mbo-niveau