Thema's
- Instroom
- Doorstroom
15 subbranches, geclusterd in Plant, Dier en Multifunctioneel
De land- en tuinbouwbranche is een belangrijke branche in de Nederlandse economie. De branche is verantwoordelijk voor de productie van voedsel, drinken, vezels en andere agrarische producten. De land- en tuinbouwbranche is een relatief kleine branche, maar is wel zeer belangrijk voor de Nederlandse voedselzekerheid.
Het is een branche waar veel innovatie zit. Nederland is kennisdrager op dit gebied en exporteert veel van onze producten naar het buitenland. Er is nog steeds sprake van drukke tijden in het hoogseizoen, maar het werk is meer doorlopend gedurende het hele jaar geworden. In ieder seizoen is er ander type werk.
De land- en tuinbouwbranche wordt gekenmerkt door een aantal factoren, waaronder:
De land- en tuinbouwbranche is een dynamische branche die zich voortdurend aan het ontwikkelen is. De branche wordt geconfronteerd met een aantal uitdagingen, zoals de klimaatverandering, de toenemende voedselvraag en de veranderende consumentenvoorkeuren.
In de branche werken meer dan 100.000 mensen, met veel variatie aan banen. Er zijn daarom volop kansen voor mensen die in deze branche aan de slag willen. Dat vraagt flexibiliteit van medewerkers. Functies van buitenwerk tot logistiek en sales zijn allen te vinden in de branche. Er is ook volop vast werk in de branche.
aantal werkenden in de branche
aantal exportlanden
De land- en tuinbouwsector is afhankelijk van natuurlijke factoren, zoals het weer, de bodem en het water. Deze factoren kunnen een grote invloed hebben op de productie en de kosten.
Deze bijzonderheden hebben een aantal gevolgen voor de land- en tuinbouwsector. De sector is bijvoorbeeld kwetsbaar voor schommelingen in het weer en de markt. Daarnaast is het moeilijk om voldoende personeel te vinden voor het fysieke werk.
Werkenden in de branche
In de branche werken rond de 160.000 mensen, met veel variatie aan banen. Er zijn daarom volop kansen voor mensen die in deze sector aan de slag willen. Dat vraagt flexibiliteit van medewerkers. Functies van buitenwerk tot logistiek en sales zijn allen te vinden in de branche.
In de branche werken rond de 160.000 mensen, met veel variatie aan banen. Er zijn daarom volop kansen voor mensen die in deze sector aan de slag willen. Dat vraagt flexibiliteit van medewerkers. Functies van buitenwerk tot logistiek en sales zijn alle te vinden in de branche.
De meeste mensen die in de land- en tuinbouwbranche werken, zijn werkzaam in de akkerbouw en veeteelt. In deze branches werken ongeveer 120.000 mensen. De overige 40.000 mensen werken in de sector tuinbouw, sierteelt en bosbouw.
In de branche is sprake van arbeidsmarkttekorten vanwege de vergrijzing van de beroepsbevolking (de gemiddelde leeftijd van werknemers in de landbouw is relatief hoog), de toenemende mechanisatie en de veranderende arbeidsmarkt.
Je kunt de landbouwbranche instromen op verschillende niveaus. Je kunt beginnen als medewerker op de werkvloer, of je kunt een opleiding volgen om een hogere functie te bereiken. Als je begint als medewerker op de werkvloer, heb je meestal geen vooropleiding nodig. Je leert het vak door praktijkervaring op te doen. Als je een opleiding wilt volgen, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt een mbo-opleiding volgen, een hbo-opleiding volgen of een universitaire opleiding volgen.
De volgende opleidingen zijn voorbeelden van opleidingen in de landbouwbranche: