Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Horeca

Branche

Horeca

Subbranches: restaurants; cafetaria’s, snackbars en ijssalons (fastservice); cafés; hotels

Algemene informatie

Horeca staat voor hotel, restaurant en café. Dit zijn alle diensten die horen bij hotels, restaurants en cafés. De horeca is onderverdeeld in verschillende categorieën. Lichte horeca is bijvoorbeeld een ijssalon en zware horeca een discotheek of nachtclub. De horecabranche wordt gekenmerkt door een aantal factoren, waaronder gastvrijheid, seizoensgevoeligheid en flexibiliteit; veel horecabedrijven werken met flexibele contracten, zoals oproepcontracten of nul-urencontracten. Dit betekent dat medewerkers niet altijd zeker zijn van hun werkuren. Daarnaast wordt in de horeca vaak fysiek werk verricht, zoals schoonmaken, tillen en dragen.

In Nederland werken ongeveer 1,2 miljoen mensen in de horecabranche. Dit is ongeveer 10% van de totale beroepsbevolking. De horecabranche is daarmee een van de grootste branches in Nederland. De horecabranche is een zeer diverse branche met een breed scala aan bedrijven en functies. De meeste mensen in de horecabranche werken in de bediening, gevolgd door de keuken en de schoonmaak.

De horecabranche is een seizoensgebonden branche. In de zomer is er meer vraag naar horecadiensten dan in de winter. Ook zijn er vaak piekmomenten, zoals in het weekend en tijdens feestdagen.

Thema's

Thema's

  • Instroom
  • Uitstroom
  • Doorstroom

Bijzonderheden

150.000

vacatures

74.320

horecabedrijven in 2023

Er zijn een aantal specifieke kansen in de horecabranche, waaronder:

  • De horecabranche biedt een brede waaier aan functies, van kok tot bediening tot schoonmaker. Dit betekent dat er voor iedereen wel een passende functie is te vinden.
  • Veel horecabedrijven werken met flexibele contracten, zoals oproepcontracten of nul-urencontracten. Dit betekent dat medewerkers zelf hun werktijden kunnen bepalen.
  • De horecabranche is een dynamische branche met een gevarieerde werkomgeving. Dit betekent dat medewerkers nooit uitgekeken raken op hun werk.

In de horecabranche zijn veel mogelijkheden om door te groeien. Er zijn veel opleidingsmogelijkheden voor mensen die zich willen ontwikkelen binnen hun vakgebied. Ook zijn er veel mogelijkheden om door te groeien naar een leidinggevende functie.

Werkenden in de branche

De kansen op de arbeidsmarkt in de horecabranche zijn groot. Er is een groot tekort aan horecapersoneel, waardoor werkgevers moeite hebben om vacatures te vervullen. Dit komt door een aantal factoren, waaronder vergrijzing en de groei van de branche. Als gevolg van deze factoren is er een groot verschil tussen de vraag naar en het aanbod van personeel in de horecabranche. Dit betekent dat er voor mensen met de juiste opleiding en ervaring veel kansen zijn op de arbeidsmarkt. Daarbij wordt - in sommige functies - gewerkt met tijdelijke krachten. Daardoor heeft deze branche op jaarbasis een uitstroom van zo’n 100.000 mensen, terwijl er jaarlijks (mede door interne doorstroom) zo’n 150.000 vacatures te vervullen zijn.

In de horecabranche zijn er diverse functies, variërend van klantenservice tot management en gespecialiseerde keukenrollen. Veel voorkomende functies in de horeca zijn: serveerster, ober, (chef)kok, host/hostess, receptionist en (restaurant)manager.

De horeca biedt een verscheidenheid aan functies en kansen, van instapniveau tot leidinggevende en gespecialiseerde posities, waardoor het een diverse en dynamische branche is om in te werken.

Beroepeninformatie

Eigenschappen

  • Communicatief
  • Flexibel
  • Klantgericht werken
  • Leren en ontwikkelen
  • Samenwerken en overleggen
  • Sociaal
  • Stressbestendig

Krapteberoepen

  • Barpersoneel
  • Bedienend personeel
  • Keukenpersoneel
  • Kok
  • Management
  • Teamleider

Instroom en opleiding

De horeca heeft een brancheopleidingsstructuur waardoor laagdrempelig en op maat kan worden bijgeschoold bij (particuliere) opleiders.

Voorbeelden van reguliere opleidingen zijn:

In horecabedrijven waar alcohol wordt verkocht moet ten minste één verkoopmedewerker of bedieningsmedewerker in bezit zijn van het diploma Sociale Hygiëne. Portiers van clubs en discotheken moeten het diploma Horecaportier hebben.

Werk je in de keuken? Dan is een gericht diploma (kok) op niveau mbo2 of mbo3 een groot voordeel. Bij bediening- en barmedewerkers geldt dit ook, hoewel mensen met goede sociale vaardigheden zonder vakdiploma zeer gewild zijn.

Regionaal zijn er (o.a. gestimuleerd vanuit de Regionale Mobiliteits Teams en het UWV) verschillende zijinstroomtrajecten waarbij veelal ROC’s de benodigde (bij)scholing verzorgen.

Ook is je horecavakkennis te vergroten met een HSN horecacursus of kun je cursussen volgen bij Koninklijke Horeca Nederland.

Werkniveau

Opleidingsniveaus

  • Geen startkwalificatie
  • Hbo-niveau
  • Mbo-niveau
  • Universitair niveau

Koninklijke Horeca Nederland

  • Kijk op www.khn.nl/de-vereniging/regios-van-khn voor de contactgegevens voor jouw regio