Thema's
- Instroom
Subbranches: Gezondheid (geneesmiddelen, vaccins, diagnostica), plantenveredeling en industrieel (groene chemie, biobased grondstoffen en materialen, precisiefermentatie, voedselingrediënten of -producten)
Biotechnologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En dat is maar goed ook, want biotechnologie levert oplossingen voor een aantal grote maatschappelijke uitdagingen: gezondheid, een groeiende wereldbevolking, vergrijzing en klimaatverandering.
Biotechnologiebedrijven richten zich op de ontwikkeling van een breed scala aan innovatieve toepassingen: van nieuwe geneesmiddelen en vaccins tot robuuste en klimaatbestendige gewassen, biobased materialen en grondstoffen en duurzame of diervrije voedselingrediënten en -producten.
De biotech industrie is een van de snelst groeiende branches in Nederland en wereldwijd. Met de huisvesting van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) in Amsterdam en een ecosysteem van honderden bedrijven en mogelijke klanten, neemt Nederland een strategische positie in Europa in. De Nederlandse life sciences branche is een speler van formaat. Met toonaangevende onderzoeksinstituten, een hoogopgeleide beroepsbevolking, een innovatie-minnende overheid en onze centrale ligging is Nederland de ultieme R&D-innovatiehub van Europa. Met andere woorden: de ideale omgeving voor elke biotech onderneming!
Nederland is de thuisbasis van bijna 1800 life sciences bedrijven, van productontwikkelaars tot R&D-servicebedrijven en dienstverleners. Je vindt ze in de Dutch Life Sciences Database, het meest complete overzicht van de Nederlandse branche.
life sciences bedrijven in Nederland
bedrijven zijn gespecialiseerd in biotechnologisch onderzoek
Op dit moment is er in Nederland een algemene krapte op de arbeidsmarkt, en zeker in de Life Sciences industrie is er een recordaantal open vacatures en wordt er relatief vaak gebruik gemaakt van recruiters. Het vinden en behouden van getalenteerde werknemers is een persistent probleem in deze industrie, wat door de COVID-19 pandemie nog verder verergerd is. Tijdens de pandemie is er een nog grotere vraag naar talent en naar specifieke kennis en/of ervaring ontstaan. Als gevolg hiervan hebben veel biotech bedrijven een hernieuwde focus op werving en selectie ontwikkeld.
Binnen de branche is vooral veel vraag naar R&D-onderzoekers, Klinische Ontwikkelingsexperts, Analytici (QC) & Productiemedewerkers.
Opleidingen tot biotechnoloog:
Opleidingen tot laborant:
Onderwijs en bedrijfsleven werken op het Leiden Bio Science Park al geruime tijd samen om studenten op te leiden tot de analist van de toekomst en medewerkers bij- en na te scholen. Dit komt samen in het CIV Bio Sciences. Een CIV (Centrum voor Innovatief Vakmanschap) is een publiek private samenwerking tussen onderwijs, bedrijven en overheid. Nederland kent bijna 200 van dergelijke centra en er zijn Europees gesubsidieerde – de Centres of Vocational Excellence – waar partners uit verschillende landen samen initiatieven ontplooien voor innovatie in hun branches.