Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Besloten busvervoer

Branche

Personenvervoer

(Touringcarvervoer)

Algemene informatie

Volgens het FSO zijn er in Nederland 248 touringcarondernemingen (cijfers 2021). Gezamenlijk hebben deze ondernemingen een wagenpark van 3.602 touringcars. Het totaal aantal personeelsleden in de branche betreft ruim 4.000.

Thema

Thema's

  • Instroom

Bijzonderheden

Meer dan 4000

medewerkers

248

toeringcarondernemingen

In de branche is sprake van arbeidsmarktkrapte en uitstroom.

De behoefte aan reizen is na corona snel toegenomen. Uit de cijfers van het pensioenfonds blijkt dat er 1800 werknemers sinds het begin van de coronacrisis de branche hebben verlaten. En of deze allemaal terugkomen is nog maar de vraag. Daarnaast is de verwachting dat deze krapte blijvend is i.v.m. vergrijzing. In de branche is meer dan 72% van de medewerkers ouder dan 50 jaar. Dit zorgt voor druk op bedrijven en bij hun medewerkers.

FSO vindt het belangrijk dat er voor de bedrijven en werknemers in de branche gedegen branchegerichte opleidingen zijn. Daarom investeert FSO in bedrijven die scholing en ontwikkeling van hun medewerkers belangrijk, vinden. Hiertoe heeft FSO meerdere subsidiemogelijkheden gecreëerd. De verschillende categorieën subsidies zijn op code 95 opleidingen en functie gerelateerde opleidingen. Daarnaast kent FSO een subsidie voor de kosten die werkgever en de nieuwe medewerker maken voor het opleideng tot touringcarchauffeur.

Beroepeninformatie

Eigenschappen

  • Communicatief
  • Initiatief nemen
  • Klantgericht werken
  • Resultaatgericht
  • Stressbestendig

Krapteberoepen

  • Centralist
  • Chauffeur
  • Planner

Instroom en opleiding

Zij-instroom:

FSO is samen met SFM (Zorgvervoer- en taxibranche) en VluchtelingenWerk Nederland een project gestart om statushouders te laten instromen in onze branches als taxi- of touringcarchauffeur, om op deze manier wat te doen aan het chauffeurstekort. Gekeken wordt of het voor bedrijven interessant en haalbaar is statushouders te werven, op te leiden en in te werken als chauffeur. In dit traject wordt ook samengewerkt met de betrokken gemeenten. Het uiteindelijke doel is een duurzame plaatsing bij een taxi- en of touringcarbedrijf.

FSO geeft 33% subsidie (tot maximaal €2.000,-) op de kosten van het behalen van rijbewijs D voor nieuwe touringcarchauffeurs. Vooraf dient een drie-partijenovereenkomst afgesloten te worden tussen de werkgever, kandidaat en FSO. Voorwaarden zijn te vinden via deze link.

Opleidingen:

Touringcarchauffeur is een uitdagend en veelzijdig beroep met veel vrijheid maar ook veel verantwoordelijkheid. De opleiding tot touringcarchauffeur/reisleider is te volgen als BBL-opleiding bij ROC Almelo en begint meestal eind september. Deze opleiding is bedoeld voor diegenen die nog geen touringcarchauffeur zijn.