Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Audiologische centra

Branche

Persoonlijke dienstverlening
Zakelijke dienstverlening
Zorg en welzijn

Algemene informatie

Een Audiologisch Centrum is een centrum voor gehoor, taal en spraak. Er wordt vanuit verschillende vakgebieden samengewerkt om kinderen en volwassenen met gehoorproblemen te helpen. Het kan gaan om aanpassing van hulpmiddelen, maar ook om de behandeling om met een hoorprobleem zo goed mogelijk te leren omgaan. Ook kan het centrum helpen zoeken naar de oorzaak van hoor- of spraakproblemen. Een indicatie vanuit een huisarts, kinderarts of KNO-arts (Keel, Neus, Oor) is vaak nodig voor toegang tot het centrum.

In een Audiologisch Centrum (AC) werkt een team van deskundigen die zich bezig houden met onderzoek, revalidatie en begeleiding bij gehoorproblemen bij volwassenen en kinderen. Daarnaast verrichten zij interdisciplinaire diagnostiek bij kinderen die problemen hebben in de spraak- en/of taalontwikkeling.

Thema

Thema's

  • Instroom

Bijzonderheden

25

erkende centra in Nederland

500

werkenden in de branche

Er zijn in Nederland, verspreid over het land, 25 erkende audiologische centra met in totaal zo'n 30 vestigingen (hoofdvestigingen en dependances). Er werken ca. 500 mensen in deze branche. De centra leggen de verbinding tussen opsporing en diagnostiek, onderwijs en gezondheidszorg, cure en care, zintuiglijke beperking en techniek. Daarmee vormen de centra een krachtige schakel binnen de totale zorg voor slechthorenden, doven en mensen met spraak- en taalmoeilijkheden. De krapte op de arbeidsmarkt is ook duidelijk te zien in de hoorbranche: de vraag naar audiciens is onverminderd groot. Vacatures voor het beroep van audicien zijn op het moment maar moeilijk in te vullen. De kans op robotisering van de functie audioloog is zeer gering. Daarom blijft het een beroep waar vraag naar blijft de komende jaren.

Opvallend is dat van de 204 audiciens die zich afgelopen jaar hebben aangemeld voor de opleiding het merendeel (172) 27 jaar en ouder is. Slechts 8 leerlingen zit in de categorie 18 tot 22 jaar. Er zijn dus weinig schoolverlaters die voor het beroep van audicien kiezen. Vaak kiezen werknemers voor het vak van audicien nadat zij eerst een andere opleiding of baan hebben gehad. Waarschijnlijk is er weinig bekendheid met het veelzijdige vak van audicien en wat daar allemaal bij komt kijken. Om het vak van audicien meer bekendheid te geven is een flinke promotie nodig bij schoolverlaters.

Beroepeninformatie

Eigenschappen

  • Communicatief
  • Klantgericht werken
  • Nauwkeurig werken
  • Ondernemen en commercieel zijn
  • Overtuigingskracht
  • Sociaal
  • Zelfstandig

Krapteberoepen

Instroom en opleiding

De FENAC organiseert scholingsactiviteiten voor zowel medewerkers van de Audiologische Centra als anderen die zich (verder) willen bekwamen in het uitvoeren van gehooronderzoek.

  • Audiologie-assistent: de FENAC organiseert ieder kalenderjaar de eenjarige opleiding tot audiologie-assistent. De opleiding is op MBO-niveau 3 à 4 en bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkstage. De opleiding loopt van januari tot en met december.
  • Daarnaast is er een aanbod van op maat gemaakte na- en bijscholing voor AC-medewerkers. Voor professionals buiten de AC's die zich met zintuigonderzoek (gehoor en/of visus) bezighouden, organiseert de FENAC regelmatig CZOJ cursusdagen. Klik hier voor meer informatie.
  • Klinisch Fysicus-Audioloog: de opleiding tot Klinisch Fysicus – Audioloog duurt 4 jaar. De opleiding tot Klinisch Fysicus – Audioloog richt zich primair op de opleiding tot zelfstandig (hoofd)behandelaar binnen de audiologie bij volwassenen en kinderen, zowel wat betreft de gehoordiagnostiek als de revalidatie met hoortoestellen en cochleaire implantaten. Daarnaast is een aanzienlijk deel van de opleiding gericht op basisvorming binnen de klinische fysica in bredere zin, en research.
  • Opleiding tot audicien: De opleiding tot audicien is een zogeheten BBL opleiding. BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Tijdens de opleiding werkt de leerling-audicien vier dagen per week in een audicien-winkel en gaat een dag per week naar school.
  • Er zijn ook andere mogelijkheden voor zij-instroom in de audiologische sector. Zo kun je als verpleegkundige, maatschappelijk werker of adviseur aan de slag in de audiologische zorg. Als je interesse hebt in een zij-instroomtraject in de audiologische sector, kun je contact opnemen met een opleidingsinstituut of een werkgever in de audiologische sector. Zij kunnen je meer informatie geven over de mogelijkheden en de vereisten.
  • Zijinstromer Merel maakt impact bij Beter Horen: klik hier.

Werkniveau

Opleidingsniveaus

  • Hbo-niveau
  • Mbo-niveau
  • Universitair niveau