Een bedrijf vol mensen met een ‘rugzakje’. Werken zonder deadlines. Dienstverbanden die zo kort mogelijk duren. Het klinkt als een apart bedrijfsmodel. Toch heeft René van Maanden, eigenaar van Webburo Spring geen klagen. Hij heeft geen enkele vacature openstaan en er staan tientallen kandidaten te popelen om voor hem te komen werken. Zijn gouden tip? Kijk niet naar het niveau van kandidaten, ga enkel op zoek naar hun drive.
René kent het klappen van de zweep in de ICT: “Snel werken, weinig budget, niet al te hoge kwaliteit willen leveren. Daar werd ik doodongelukkig van.” En dus begon René voor zichzelf. Zijn Webburo Spring focust niet op een topomzet en strakke deadlines. Sterker nog, het bedrijf met 12 werknemers werkt helemaal zonder deadlines. De reden? Alle medewerkers hadden een afstand tot de arbeidsmarkt.
De meeste mensen bij Webburo Spring hebben een aandoening in het autistisch spectrum. “Dan moet je geen druk willen leggen, daar hebben mijn medewerkers te veel moeite mee.” En voor klanten bleek werken zonder deadlines helemaal geen probleem. “Ik heb nu andere klanten dan voorheen, dat wel. Maar ze passen veel beter bij mij en mijn bedrijf. Veranderingen moet je vooral durven, dat heb ik wel ontdekt.”
René zag thuis hoe moeilijk het is om met autisme een reguliere werkplek te vinden. “Mijn vrouw en dochter hebben allebei autisme. Zij zijn de reden dat ik dit bedrijf ben begonnen.” Inmiddels weten jobcoaches en mensen uit de doelgroep zelf Webburo Spring goed te vinden als zij een werkplek voor een cliënt zoeken. René: “Ik wil het liefst iedereen helpen. Als ik in een gesprek merk dat iemand de drive heeft om er iets van te maken, is de deal rond.”
Het nieuwe normaal
Sollicitatiegesprekken verlopen vaak anders dan ‘normaal’. “Ik heb weleens een sollicitant voor een stage gehad die geen woord zei”, vertelt René. “Zijn begeleiders vertelden alles over en voor hem. Tot ik vroeg of hij zijn laptop mee had en iets kon laten zien van zijn werk. Nou, toen kon hij wel praten hoor.” Lang verhaal kort: die stagiair is inmiddels al anderhalf jaar in dienst.
“Heel fijn”, vervolgt René. “Toch ga ik niet voor lange dienstverbanden. Het is mijn uiteindelijke doel mensen door te laten stromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Ik ben trots als ze afscheid nemen van Webburo Spring.” René leidt medewerkers om die reden zelf op. Daarbij loopt hij inmiddels tegen financiële en praktische grenzen aan. “Ik kan niet alles tegelijk doen. Daarom richten we nu de Spring Academy op, als stichting”, vertelt René. Dat geeft hem de kans te focussen op zijn medewerkers en hun toekomst.
Die toekomst bij reguliere bedrijven blijkt soms lastig te realiseren. “Ik spreek weleens ondernemers die hardop zeggen dat ze liever een openstaande vacature hebben dan iemand in dienst nemen met een rugzakje. Dat is toch niet te geloven?” Nu de arbeidsmarkt zo krap is, raadt hij werkgevers aan anders te kijken naar hun werving en selectie.
Skills boven diploma’s
Het advies van René is luid en duidelijk: kijk verder dan de diploma’s die iemand heeft. Hij vertelt over een medewerker die thuis zijn cv-installatie onderhoudt en voor de lol software voor 3D-printers had geschreven. Maar hij heeft geen diploma’s. “Had ik iemand met zulke vaardigheden dan maar af moeten wijzen vanwege een ontbrekend papiertje?”
En nog een tweede belangrijke tip van René: “Laat de functienaam los als je mensen zoekt. Omschrijf in plaats daarvan taken die iemand moet uitvoeren. Dan kun je later, mede op basis van het kennismakingsgesprek, het takenpakket verder aanvullen. Dat geeft je de mogelijkheid het werk aan te sluiten bij iemands talenten en ambities.” Behoud van medewerkers is bij Webburo Spring om die reden geen probleem. “We zorgen altijd dat iemand kan doen waar hij of zij goed in is en plezier uit haalt. Het hele team schuift een beetje op als er een nieuwe medewerker bij komt. Zo leert iedereen flexibel te zijn”, legt René uit.
René vraagt kandidaten daarnaast vaak om hun drive in praktijk te laten zien voor hij ze aanneemt. “Ik geef sollicitanten huiswerk mee zodat ze kunnen laten zien dat ze écht willen. Het is vaak een gratis cursus van twintig, dertig uur. Een mooie test voor mensen zelf. Worden ze blij van het werk? Is programmeren inderdaad wat ze écht willen?”
De voldoening die René haalt uit zijn bedrijf, levert hem financieel weinig op. “We verdienen hier allemaal het minimumloon.” Van regioregisseur van NLwerktaanwerk Jurgen Doedel leert hij steeds zakelijker te denken. “Hij is echt een fijne gesprekspartner. Hij heeft me ook geholpen mijn verhaal als sociaal ondernemer te vertellen. Ik hield dat altijd een beetje voor mezelf. Toch een soort angst voor de reactie van anderen. Maar mede dankzij Jurgen heb ik mijn unique selling point weten te maken van mijn sociale bedrijfsmodel. En dat is fantastisch. Had ik het maar eerder gedaan.”