“De natuur laat zich niet dwingen, herfst is herfst.” Voor HR-manager Christina Klein Hofmeijer van zaadveredelingsbedrijf Schoneveld Breeding is dat geen nieuws. Wel een uitdaging. Want hoe houd je medewerkers tevreden als er simpelweg geen werk voor hen is? Door creatief buiten de gebaande paden te denken. En dat leverde een win-win situatie op voor álle betrokkenen.

HR-manager Christina Klein Hofmeijer
Schoneveld Breeding ontwikkelt en levert wereldwijd bloemzaden van bloeiende potplanten. Op de hoofdlocatie in het Gelderse Wilp werken in totaal 150 mensen, van wie het grootste deel in de kassen. Medewerkers op de afdeling Bloemzaadproductie oogsten zaden met de hand op verschillende momenten in het jaar, afhankelijk van de soort plant. Maar wat in de natuur geldt, gebeurt ook in de kas: geen enkele plant produceert in de herfst zaad. En dus stonden de 28 medewerkers van de afdeling Bloemzaadproductie in het najaar ramen te wassen of vloeren te schrobben. Alles om toch bezig te blijven. Schoneveld Breeding heeft elk najaar ruim 600 uren op te vullen met zulke klusjes.
Dat moest anders, vond Christina. De productiedip duurt elk jaar zo’n tien tot twaalf weken. Medewerkers uit de flexibele schil zijn dan de deur uit, vaste medewerkers worden tijdelijk uitgeroosterd en vullen de overblijvende uren op met schoonmaakwerk. Ze wilde hen graag een beter alternatief bieden. “We keken eerst in ons groene netwerk naar mogelijkheden”, vertelt Christina. “Maar alle groene bedrijven hebben hetzelfde probleem: in de herfst doet de natuur niet zoveel.” En dus besloot ze verder te kijken, op zoek naar kansen ‘outside the green box’, zoals Christina het verwoordt.
Van bloemzaden naar kerstpakketten
“Ik bedacht welke sectoren buiten ons bekende netwerk vaste productiepieken hebben en kwam bij de feestdagen uit. Kerst, kerstpakketten. Die moeten gevuld worden. In die branche werken ze vanaf het najaar juist dubbel zo hard.” Christina ging op onderzoek uit en ontdekte Kerstpakkettenland, een bedrijf een kwartiertje verderop. “Ik legde ons probleem voor: we hebben wel mensen, maar geen werk.” Voor Martin Helms, eigenaar van Goalpromotions, moederbedrijf van Kerstpakkettenland.nl, gold precies het omgekeerde: wel werk, maar geen mensen. En ook geen locatie. Elk jaar zocht hij een nieuwe locatie en huurde hij medewerkers voor een paar maanden in.
Martin: “Het telefoontje van Christina kwam als geroepen, we bleken een perfecte aanvulling voor elkaar te zijn.” Een samenwerking met Schoneveld Breeding leverde veel voordelen voor Kerstpakkettenland: een bedrijfshal mét laad- en losdok, medewerkers die secuur kunnen werken, bedrijfsfaciliteiten als een kantine en schone toiletten. “Ik zag de meerwaarde gelijk”, zegt Martin. “We moeten in drie maanden zo’n 20.000 kerstpakketten vullen. Dat is elke keer weer een flinke klus en wat meer continuïteit en faciliteiten waren zeer welkom.”
Succesvolle pilot
Vorig jaar draaiden Kerstpakkettenland en Schoneveld Breeding gezamenlijk een pilot. Christina liet medewerkers uit de bloemzaadproductie vrij om kennis te maken met het werk voor Kerstpakkettenland. “De meesten waren dolenthousiast, voor sommigen was het geen match. Dat hoort ook bij zo’n out-of-the-box avontuur.” Voor deze medewerkers organiseert Schoneveld Breeding het werk in de rustige maanden op dezelfde manier als andere jaren.
Kasmedewerkers Huda en Chanar zijn voor het tweede jaar op rij aan het werk voor Kerstpakkettenland. “Heel afwisselend”, noemt Huda het terwijl haar collega uitlegt hoe ze te werk gaan. Op basis van een artikellijst rekenen de dames uit welke producten ze in welke hoeveelheid nodig hebben. Daarna vullen ze de pakketten. Het werk vraagt minstens zoveel zorgvuldigheid als hun werk in de bloemzaadproductie. Chanar: “Ik vind het werken met de kerstpakketten heel leuk. En het is stukken beter dan de jaren waarin we in de herfst schoonmaakten. Ik ga met veel plezier naar mijn werk.”
Ook Kai, aanvoerder namens Kerstpakkettenland, is enthousiast. “De dames van Schoneveld Breeding zijn heel secuur, dat is fijn. Onze klanten zijn ook enthousiast, er zitten geen fouten in de pakketten. En de samenwerking is ook gewoon supergezellig, dat is voor ons minstens zo belangrijk.”

Kai in de hal vol kerstpakketten
Detacheringsconstructie
Medewerkers van Schoneveld Breeding zijn niet in dienst van Kerstpakkettenland, maar gedetacheerd. De huur van de bedrijfsruimte is geregeld in een apart contract. Christina: “Ik heb véél geleerd door dit project. Het was behoorlijk wat uitzoekwerk, een flinke investering van tijd en energie terwijl we vooraf niet wisten of het dat ook waard zou zijn.”
Uiteindelijk pakte het voor iedereen goed uit. Vanaf begin oktober draaien ook dit jaar weer elke dag vijf tot zes medewerkers van Schoneveld Breeding mee onder leiding van twee medewerkers van Kerstpakkettenland. Martin: “Ik hoef nu nog maar twee mensen vrij te maken van onze andere bedrijfsonderdelen, waar dat andere jaren veel meer onrust bij onze andere merken opleverde. Dit geeft veel rust.”
Ook voor Christina lost de samenwerking veel op. “In de glastuinbouw kun je mensen uitroosteren in rustige periodes, omdat we werken met het jaarurenmodel. Dat loste zich in het verleden altijd wel op, in een kalenderjaar kun je mensen in totaal vier weken niet oproepen en voor sommigen is dat ideaal, om familie in het buitenland te bezoeken bijvoorbeeld.”
Win-win
Christina is blij dat ze nu continuïteit kan bieden. “De samenwerking met Kerstpakkettenland is een verademing.” Medewerkers maken hun uren en blijven ook in rustige periodes aan Schoneveld Breeding verbonden. In drukke periodes zijn deze vaste krachten weer inzetbaar in de bloemzaadproductie. “En vergeet de tevredenheid van medewerkers niet”, vervolgt Christina. “Het is zo fijn dat ze nu ook in de rustige maanden met veel plezier aan het werk zijn. Deze oplossing is voor iedereen goed.”