Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Arbeidsmarkt toegankelijker dankzij inclusieve technologie

Passend werk bieden aan mensen met een ondersteuningsvraag is een uitdaging voor werkgevers. Nu de arbeidsmarkt krap is, zoeken veel bedrijven naar nieuwe manieren om werk toegankelijker te maken. Inclusieve technologie biedt een oplossing: het vereenvoudigt taken, vergroot de talentpool en zorgt voor een duurzame inzetbaarheid van medewerkers. ASSA ABLOY, specialist in slimme sloten en beveiligingssystemen, werkt succesvol met inclusieve technologie om personeel sneller in te werken en medewerkers te ondersteunen bij complexe taken.

Innovatie op de werkvloer bij ASSA ABLOY

Samen met Technohub Inclusieve Technologie (TINT) West-Brabant, onderzocht ASSA ABLOY hoe technologie kan bijdragen aan een efficiënter inwerkproces. Thom van Opstal, head of operations bij ASSA ABLOY, ontdekte innovatieve oplossingen via TINT. Zo betrad het Arkite beamersysteem de werkvloer.

“Een beamer projecteert instructievideo’s op de werktafel en geeft stap voor stap visuele begeleiding”, vertelt Timo Kerstens. Hij ging via TINT aan de slag als onderzoeksstagiair bij ASSA ABLOY. “Via een camera herkent Arkite de handelingen van de medewerker. De camera detecteert bijvoorbeeld dat er een hand in een specifiek bakje gaat en er een onderdeel uit haalt. Dan ziet de medewerker de volgende stap op tafel. Zo kun je een slot opbouwen van begint tot eind.”

Dankzij de technologie verloopt het productieproces een stuk soepeler. Job Stoel, medewerker bij ASSA ABLOY, werkt dagelijks met het systeem. Hij had geen ervaring met sloten, Arkite helpt hem nu moeiteloos sloten in elkaar te zetten. “Door het systeem weet ik precies wat ik moet doen. Dat maakt het werk overzichtelijk en makkelijk te volgen.”

   

Technologie als ondersteuning

Marleen Braakhuis, adviseur inclusieve technologie bij TINT West-Brabant benadrukt dat inclusieve technologie iets anders is dan robotisering of automatisering. “Het doel is niet dat we mensen vervangen, het gaat echt om ondersteuning. Deze technologie helpt om meer mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie aan het werk te helpen. We houden hen bovendien duurzaam inzetbaar.”

“Het borgen van kennis gaat makkelijker dankzij dit systeem”, vult Van Opstal aan. “Het maken van werkinstructies kost even tijd, maar betaalt zich daarna snel weer terug. We werken nieuwe medewerkers veel sneller in.”

 

Inclusieve technologie in jouw bedrijf

Door inzet van inclusieve technologie als het Arkite beamersysteem, ondersteunende exoskeletten of cognitieve ondersteuningssystemen, vinden bedrijven meer personeel en verbeteren productiviteit en kwaliteit. Bovendien blijven medewerkers fysiek en mentaal fitter. Zij doen hun werk met meer plezier en houden het langer vol.

Willeke Klinker, brancheregisseur retail en ICT bij NLwerktaanwerk, is enthousiast over inclusieve technologie. “Het stelt bedrijven in staat sociale impact te maken. Ze krijgen toegang tot een divers en toekomstbestendig talentenbestand. Door slimme oplossingen te implementeren, vereenvoudigen we complexe taken. Bovendien creëert het werkplekken waar iedereen, ongeacht achtergrond of beperking, een waardevolle bijdrage kan leveren.”

Dankzij de samenwerking met TINT kwam ASSA ABLOY in contact met verschillende bedrijven uit de regio en technologieën die het bedrijf nog niet kende. Dat leverde nieuwe inzichten op, waardevolle contacten en uiteindelijk een succesvol project. TINT bracht inspiratie en maakte innovatie tastbaar.

Neem contact op

Benieuwd hoe inclusieve technologie ook jouw organisatie helpt? Neem contact op met Willeke Klinker voor meer informatie en advies. Zij denkt mee over actuele vraagstukken in jouw bedrijf en wijst de weg naar hulp van organisaties als TINT in jouw regio.

Arbeidsmarkt toegankelijker dankzij inclusieve technologie